Bananenbrood hier, bananenbrood daar, maar waarom?!

0534_EMT_20160206_p1_sRGB

Om te beginnen is de smaak van bananenbrood heerlijk, maar er zijn uiteraard meer redenen;

  • de variaties in de bereiding zijn eindeloos
  • het is een prima aanvulling op je ontbijt
  • het is lekker als tussendoortje
  • als gezonde snack na het sporten
  • geschikt om te serveren als er visite is
  • het bananenbrood past goed binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon
  • veel kinderen vinden het brood door de intense bananensmaak lekker en het fijne is dat zij het makkelijk in hun trommeltje mee naar school kunnen nemen.

IMG_2217

 

Bananenbrood binnen een gevarieerd voedingspatroon

Bananenbrood is de ideale vervanger voor lekkernijen en de zoete trek. Wanneer je een gezond leefpatroon wilt volhouden en nog steeds wilt genieten is het belangrijk om jezelf af en toe een plezier te doen. Het liefst doe je dit met zo min mogelijk schuldgevoelens en juist daarom worden er gezonde alternatieven bedacht. Het bereiken van een gezond leefpatroon gaat dus niet om het eten van zoveel mogelijk substituten voor zaken die je lekker vindt, maar het gaat verder dan dat. Een gezond leefpatroon gaat om een optelsom van de juiste voedingswaarde en voeding waar je jezelf prettig bij voelt.

0558_EMT_20160206_p1_sRGB

 

Eindeloze variaties met bananenbrood

Allereerst de belangrijkste tip voor het bakken van een bananenbrood is: gebruik altijd rijpe bananen! Rijpe bananen zijn veel zoeter en geven dus meer smaak af. Bananenbrood is het gemakkelijkst in een cakevorm te bakken. Banenbrood leent zich uitstekend om mee te variëren. De opties zijn bijna eindeloos en hangen af van jouw persoonlijke smaak. Zelf ben ik geen voorstander van het nuttigen en gebruiken van koemelk, dus gebruik ik het liefst amandelmelk, havermelk en soms sojamelk. Dan kun je gaan bedenken welk meel je wilt gaan gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld amandelmeel en boekweitmeel glutenvrij. Maar ook kun je kiezen voor biologisch volkoren speltmeel of roggemeel. Aan het beslag zelf kun je ook nog van alles toevoegen, zoals noten, lijnzaad, gedroogde vruchten zoals rozijnen, krenten, abrikozen, stukjes vijg of misschien wel geraspte kokos. Ik hou er zelf van om m’n brood dan ook altijd nog te toppen met zaden zoals pompoen- of zonnebloempitten. Het geeft een heerlijke smaak en crunchy bite. Uiteraard wil ik je graag op weg helpen, dus hieronder vind je drie linkjes naar recepten voor drie verschillende varianten bananenbrood die ik eerder maakte.

Glutenvrij bananenbrood van boekweitmeel met zonnebloempitten

Bananenbrood van volkoren speltmeel met pompoenpitten

Glutenvrij bananenbrood van amandelmeel met verse vijgen

Drink een lekker groot glas verse groene thee of een kop koffie bij het bananenbrood. Als ontbijt of lunch is het heerlijk om af te sluiten met bananenbrood zoals je misschien ook met ontbijtkoek gewend bent.

 

Veganistische variant maken

Ben je veganistisch of wil je kennis nemen van de veganistische keuken? Dan is bananenbrood een lekker recept om in een veganistische variant te bereiden! Koemelk kun je op dat moment vervangen voor amandelmelk en ei kun je vervangen door plantaardige olie. Gebruik als aanvulling op het normale recept ook walnoten en kokosbloesemsuiker om het recept een rijkere smaak te geven. De bereidingswijze is in principe hetzelfde als wanneer je een normaal bananenbrood maakt. Uiteraard heb er zelf ook een paar gebakken, dus vind je hieronder twee linkjes naar de recepten!

Veganistisch bananenbrood met walnoot crust

Veganistisch en glutenvrij bananenbrood met kokos

0542_EMT_20160206_p1_sRGB

 

Hoe bewaar ik het bananenbrood? Waarmee besmeer ik het?

Bananenbrood kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast kun je het brood iets langer bewaren, maar qua smaak lever je dan helaas iets in. Bewaar een bananenbrood het liefst niet langer dan een dag als je het brood buiten de koelkast bewaard. Een kleine serveertip: Ik bak mijn bananenbrood altijd nog even kort in de koekenpan voordat ik ‘m eet, omdat warm brood echt goddelijk is!

Besmeer het brood met biologische of zelfgemaakte pindakaas, notenpasta, pure chocoladepasta, biologische appelstroop of homemade jam. Varieer hier een beetje in, maar probeer het vooral gezond en smakelijk te houden. Je kunt bananenbrood ook zonder smeersels eten en zeker wanneer je kokos, walnoten, rozijnen of andere extra’s gebruikt is het in principe niet nodig om bananenbrood te besmeren.

Zelf pindakaas maken? Klik hier.      Zelf jam maken? Klik hier.

 

Ik hoop jullie zo voldoende te hebben uitgelegd over waarom ik dus regelmatig in de keuken sta om een bananenbrood te bakken!

With love,

Elze-Mieke

 

Photo’s  ‘Me in the Kitchen’ by Ron de Wildt / H&M by Ilja Susanne Guepin / Styling by Me / Location Witte Keizer Rotterdam

Geef een reactie